Zespół
policystycznych jajników (PCOS) jest endokrynopatią występującą
u kobiet w wieku rozrodczym. Jest też główną przyczyną zaburzeń
miesiączkowania i niepłodności w tym wieku.
Dieta
powinna być indywidualna, dostosowana do oczekiwań i dominujących
objawów choroby, aktualnie coraz większy nacisk kładzie się na
ogólne działania, które mają na celu zmianę stylu życia, czyli
stosowaniu diety sprzyjającej utrzymaniu lub obniżeniu masy ciała
i regularnej aktywności fizycznej.
Pod
względem dietoterapii ważna jest:
- kontrola masy ciała (u pacjentek z BMI < 25 kg/m2) lub redukcja
masy ciała (u pacjentek z BMI > 25 kg/m2)
- kontrola profilu lipidowego (czyli utrzymanie prawidłowych
parametrów cholesterolu całkowitego, LDL, HDL i trójglicerydów);
- kontrola
gospodarki węglowodanowej (czyli stały poziom glukozy i insuliny);
- wprowadzenie
regularnej aktywności fizycznej.
Jeśli
jesteś kobietą z postawioną diagnozą, oto kilka wskazówek, jak
można ulepszyć swoją dietę w tym zaburzeniu.
Zaczynamy
od sprawdzenia naszej masy ciała, jeśli BMI jest powyżej 25 kg/m2,
należy zastanowić się nad wprowadzeniem diety redukcyjnej,
dostosowanej do potrzeb energetycznych i preferencji.
Następnie
staramy się ograniczyć spożycie tłuszczu ogółem, nasyconych
kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które mogą wpływać na
dysfunkcję jajnika.
Dietę,
w niektórych przypadkach, należałoby również uzupełnić w potas,
magnez, cynk, a także zwiększyć podaż folianów, witaminy
D i C oraz wapnia.
Odpowiednie
do zapotrzebowania spożycie cynku wpływa na regulację metabolizmu
estrogenów, progesteronu i androgenów regulujących owulacje i
prawidłowy rozwój zarodka.
Konieczne
czasem staje się spożywanie produktów o niskim indeksie
glikemicznym, które są bogate w błonnik i nie wpływają na
podniesienie poposiłkowego poziomu glukozy we krwi.
Wybieramy
produkty zbożowe z pełnego przemiału i unikamy produktów z
mąki wysoko przetworzonej.
Gospodarkę
hormonalną kobiety zaburza także spożywanie odtłuszczonych
produktów mlecznych. Produkty te zawierają mniejszą ilość
witaminy D. Jedzeniu niskotłuszczowej żywności mlecznej towarzyszy
nadmiar wydzielania androgenów, co jest jedną z ważnych przyczyn
rozwoju PCOS.
Spożycie
białka roślinnego wpływa na obniżenie stężenia
insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1), który może wzmacniać
rozwój zespołu policystycznych jajników.
Białko
zwierzęce pochodzące z czerwonego i białego mięsa może wpływać
na zaburzenie owulacji, poprzez wzrost IGF-1, natomiast białko zwierzęce
pochodzące z ryb i jaj nie wykazuje takiego niekorzystnego
działania.
Ciekawe
zastosowanie posiada genisteina pochodząca z produktów sojowych,
jak pokazują badania in vivo, stosowanie diety bogatej w
fitoestrogeny sojowe może znacząco poprawiać poziom cholesterolu
całkowitego, zmniejszając stężenie cholesterolu o małej gęstości
(LDL) i powodując znaczny spadek wskaźnika LDL-HDL. Zauważono
również znaczący spadek poziomu trójglicerydów.
Każda
zmiana w diecie wymaga zaangażowania i systematyczności, dlatego
warto od samego początku zadbać o drobne nowe nawyki, skupić się
na całym procesie, a efekty pojawią się same. Może na początku dieta w PCOS wygląda jak potężne rewolucje żywieniowe, ale małymi zmianami jesteś w stanie ulepszyć swoje samopoczucie.
Można prosić o jakiś link gdzie jest wykazane, że NKT i cholesterol wpływają na dysfunkcję jajnika?
OdpowiedzUsuńhttps://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/2415/2401 bazowałam na tym artykule.
UsuńDziękuję!
Usuń