Co z tą dietą przy endometriozie?

Coraz więcej badań naukowych przedstawia pewnie wskazówki i wnioski jaką dietę należy zastosować przy endometriozie, gdyż jednoznacznych dowodów brak, a dodatkowo, jak w większości przypadków, dietę należy ustalić indywidualnie.


Na pewno podstawową dietą staje się dieta przeciwzapalna, a więc taka, która powinna zawierać produkty o działaniu antyoksydacyjnym. Zakłada się, że najlepiej stosować dietę roślinną, lecz zdaję sobie sprawę, że restrykcyjna dieta wegetariańska i wegańska jest trudna do realizacji. Dlatego z ratunkiem przychodzi dieta fleksitariańska, czyli dieta podstawowa, gdzie staramy się w ciągu tygodnia, ograniczyć posiłki z produktami odzwierzęcymi.


Na bazie jakich produktów budujemy dietę przeciwzapalną w endometriozie:

  • warzywa i owoce (najlepsze zastosowanie mają tutaj zielone warzywa jak: szpinak, sałaty, jarmuż, natka pietruszki, brokuł, kapusty, brukselka itp.)

  • pełnoziarniste pieczywo i makarony, gruboziarniste kasze, ryż brązowy – jako źródło błonnika w diecie

  • ryby, owoce morza oraz algi – ryby są jedyną grupa produktów zwierzęcych, które możemy bez zastanowienia wprowadzić. Są one źródłem ważnych kwasów omega-3, z całej gamy najlepiej wybrać tłuste ryby morskie np. makrela, śledź, łosoś, sardynki, tuńczyk

  • nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, soja), nabiał (najlepiej roślinny), tofu- źródło białka

  • roślinne produkty tłuszczowe np. siemię lniane, orzechy włoskie, olej rzepakowy, olej konopny, oliwa z oliwek

  • przyprawy (cynamon, imbir, pieprz kajeński, kurkuma), zielona herbata – źródło przeciwutleniaczy

  • produkty zwierzęce, jak jajka, drób, nabiał mogą też pojawić się w diecie


Na poprawę funkcjonowania pacjentek z endometriozą mogą wpływać również:

  • regularne posiłki, dobrane do trybu dnia

  • zwiększenie lekkiej aktywności fizycznej, jak spacery

  • odpowiednie nawodnienie organizmu

  • ograniczenie mocno przetworzonej żywności np. gotowych dań, przekąsek, słodzonych napoi (im mniej dodatków do żywności tym lepiej)

  • ograniczenie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina) oraz pełnotłustych produktów mlecznych

  • mniejsza ilość tłuszczów trans występujących w twardych margarynach, słodyczach


Z rozmów z pacjentkami mogę śmiało stwierdzić, że to co im również pomogło to życzliwość do siebie, zalecenia żywieniowe, które były zgodne z nimi oraz niedoceniana prawidłowa higiena snu.

Dlatego prócz diety i aktywności fizycznej, warto jest zadbać o spokój psychiczny i wyciszenie stresu.


Komentarze

Popularne posty