KASZE-DLACZEGO WARTO JE POKOCHAĆ :)
Różnorodność produktów zbożowych
pozwala nam tworzyć zróżnicowane jadłospisy i dania, w tym
artykule spróbuje krótko opisać, jakże szeroką grupę produktów,
jaką są kasze.
Zaczynając pisać te artykuł od
samego początku zastanawiałam się czy w Polsce chętnie jemy kasza
i jakie rodzaje wybieramy najczęściej. Na podstawie wielu
wiadomości można powiedzieć, że spożycie kasz zmienia się cały
czas i wygląda jak sinusoida. Raz traktujemy je jak produkt
ostateczny gdy nie mamy pomysłu na obiad , a innym razem, jako
świadomi konsumenci, jako produkt pełnowartościowy, bogaty w
witaminy i minerały. Możemy wysunąć stwierdzenie, że to jak
często jemy te produkty, wynika z aktualnych trendów żywieniowych.
Ale zacznijmy od początku! Co to jest
kasza? Krótka i podstawowa definicja:
Kasze są rozdrobnionymi lub całymi
ziarnami zbóż, które otrzymywane są w wyniku oczyszczania i
częściowego pozbawiania okrywy owocowo-nasiennej. W naszych
posiłkach mają wszelakie zastosowania- mogą być samodzielnym
posiłkiem lub po prostu dodatkiem do dań głównych, zup, a także
mogą stać się bazą do deserów, ciast i koktajlów.
Na stołach goszczą różne rodzaje
tych produktów, z czego największe znaczenie ma: kasza gryczana,
jęczmienna, manna, jaglana, kuskus, owsiana, kukurydziana. Natomiast
wraz z globalizacja kultury jedzenia zaczęliśmy wprowadzać do
naszego menu produkty które do tej pory nie były popularne, typu:
kasza orkiszowa, kasza bulgur, quinoa (komosa ryżowa) oraz
amarantus.
Rodzajów kaszy mamy wiele, każda z
nich cechuje się czymś innym. Dostępna jest literatura która
bardzo dokładnie opisuje każdą z nich, samo czytanie ich zajęło
sporo czasu, dlatego zróbmy ogólne zestawienie najlepszych cech
produktów dla naszego organizmu.
- jest źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich których my sami nie jesteśmy w stanie wyprodukować
- wpływa na obniżenie frakcji cholesterolu LDL i VLDL (tego złego cholesterolu)
- niektóre badania dowodzą na właściwości ograniczające namnażania się komórek nowotworowych, głównie dotyczy jelita grubego
- produkt bezglutenowy, gdzie chorzy na celiakie swobodnie mogą spożywać ten rodzaj kaszy
- niskokaloryczna
- dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego- pobudza perystaltykę, obniża poziom cholesterolu, ale równocześnie u osób z chorobą refluksową przełyku można nasilać dolegliwości
Kasza jęczmienna
- posiada dużą zawartość błonnika pokarmowego rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego
- obniża cholesterol przez zawartość fitosteroli
- duży wachlarz rodzajów pozawala spożywać ten rodzaj kaszy przez osoby zdrowe, jak i osoby mające problemy z przewodem pokarmowym (osoby z refluksem mogą znaleźć coś dla siebie :) )
- kasza zawierająca gluten-chorzy na celiakie oraz mający alergię na gluten powinni jej unikać
Kasza manna
- ze względu na działanie zapierające może łagodzić biegunki
- prostą w przygotowaniu
- dodatkowo ma szerokie zastosowanie w przygotowaniu śniadań i deserów
- uwaga na gluten!
Kasza jaglana
- produkt łatwo strawny, poprawia funkcjonowanie żołądka (zazwyczaj dobrze tolerowana przez chorych z refluksem)
- zawiera krzemionkę co wpływa na strukturę włosów i paznokci, dlatego chętniej spożywana jest przez kobiety
- jest produktem bezglutenowym
- ze względu na wolniejsze trawienie, stabilizuje poziom glukozy w krwi
Kasza kuskus
- należąca do kasz drobnych, w szczególności wskazana dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym
- jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, manganu, cynku i witamin z grupy B
- może być ciekawą alternatywą dla sportowców- zawiera białko i węglowodany, a mała ilość błonnika nie powodu wzdęć
Kasza owsiana
- obniża wchłanianie cholesterolu
- zwiększa wydalanie kwasów żółciowych
- dzięki dużej ilość błonnika pokarmowego, głównie beta-glukanu, tworzy żelową substancję pozytywnie działa na układ trawienny
- ze względu na niski indeks glikemiczny reguluje gospodarkę węglowodanową
-
Kasza kukurydziana
- posiada niektóre witaminy, typu beta-karoten, witaminę E, PP oraz z grupy B
- jest źródłem selenu który wspiera układ odpornościowy oraz stan skóry
- zawiera luteinę – pozytywny wpływ na wzrok
- kasza bezglutenowa
Kasza orkiszowa
- jest źródłem aminokwasów, w tym lizyny, treoniny, leucyny i izoleucyny
- gluten zawarty w niej jest lepiej przyswajalny niż gluten pochodzący z czystej pszenicy
- wśród tłuszczy występują fitosterole które redukują poziom cholesterolu
- źródło kwasu fitynowego-przeciwutleniacza
- cenna w składniki mineralne np. fosfor, cynk, miedź, selen, witaminy z grupy B, beta-karoten oraz ekwiwalent retinolu
- poprawia koncentrację i pamięć
Kasza bulgur
- wśród kasz pszenicznych na najwięcej prozdrowotnych właściwości
- ze względu na zawartość potasu, magnezu, wapnia pomaga obniżyć ciśnienie krwi, błonnik zmniejsza poziom cholesterolu, a żelazo i kwas foliowy zapobiega anemii
Quinoa – komosa ryżowa
- bogata w aminokwasy - lizynę, metioninę, cysteinę
- cechuje się większą zawartością D-krylozy i maltozy oraz mniejszą glukozy i fruktozy co świadczy o dobrym działaniu na gospodarkę węglowodanową u diabetyków
- zawiera więcej witaminy E w stosunku do pszenicy czy żyta
- pokrywa w 90% zapotrzebowanie na kwas foliowy (RDA - zalecane spożycie)
- produkt bezglutenowy
- przez swój niski indeks glikemiczny oraz dużą zawartość błonnika wpływa pozytywnie na poziom glukozy we krwi
- ze względu na swój lekko słodki smak można ją wykorzystywać do deserów
Amarantus – szarłat
- jest źródłem aminokwasów egzogennych, ale zawiera mniej leucyny niż pszenica czy kukurydza
- produkt bezglutenowy
- zawiera skwalen (2-8%)-tłuszcz regulujący poziom cholesterolu oraz zwiększający neutralizację trucizn w organizmie
- produkt łatwo strawny, bogaty w skrobie, co powoduje szybki wyrzut glukozy i insuliny, dlatego jego spożycie musi być kontrolowane w przypadku chorych na cukrzycę
- źródło żelaza-pomaga w walce z anemią
Jak sami widzicie plusów jedzenia kasz jest naprawdę sporo! Podsumowując, można śmiało powiedzieć, że każdy z nas znajdzie swój rodzaj kaszy. Czy to osoby zdrowe czy osoby chore, wśród takiej gamy znajdziemy swojego ulubieńca! Ważne jest eksperymentowanie, gdyż każda z nich wzbogaci nas w trochę inne składniki, a jadłospis będzie obfitował w różne potrawy.
A. Rybowska „Konsumenci na rynku
kasz”.Stowarzyszenie ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu, Roczniki
Naukowe, tom XVII, zeszyt 3, str. 344-348.
A. Florkiewicz, A.
Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, E. Cieślik, J. Kapusta-Duch
„Wpływ metody obróbki hydrotermicznej na zawartość wybranych
składników mineralnych w kaszach”. Bromat. Chem. Toksykol.
XLVIII, 2015, 2, str. 196-204.
J. Czaja, A. Lebiedzińska, A.
Dawidowska, K. Panasiuk, P. Szefer „Kasze źródłem tiaminy i
niacyny w diecie człowieka”. Brom. Chem. Toksykol, XLII, 2009, 3,
str. 831-835.
K. Zarzycka, M. Gugała, I. Mystkowska
„Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej”. Probl. Hig.
Epidemiol, 2015, 96 (2), str. 410-413.
A. Wirkijowska, Z. Rzedziński, A.
Sobota, E. Sykut-Domańska, P. Zarzycki, K. Bartoszek, E. Kuzawińska
„Jęczmień w żywieniu człowieka”. Polish Journal of Agronomy,
2016, 25, str. 41-50.
R. Korzeniowska-Ginter, A. Kamińska
„Wiedza konsumentów na temat prozdrowotnych właściwości owsa
oraz wykorzystanie przetworów owsianych w żywieniu”. Zeszyty
Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 86, grudzień 2014.
K. Zarzycka, M. Gugała, I. Mystkowska,
A. Baranowska, M. Zarzycka, K. Folkowska „Owies siewny-wartość
odżywcza i prozdrowotna oraz wykorzystanie przemysłowe”. Med.
Rodz. 2015, 4(18), str. 182-185.
J. Rożnowski, J. Kłosowska, P. Polzer
„Żywieniowe i prozdrowotne znaczenie pszenicy orkisz”. Post.
Fitoter., 2015, (16)1, str. 45-49.
M. Sułkowski, U. Gawlik-Dzik, J. Czyż
„Komosa ryżowa-słabo znane pseudozboże o kosmicznych
właściwościach”. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, 2011, tom
60, nr 3-4, str. 475-481.
I. Mystkowska, K. Zarzycka, M. Gugała,
A. Baranowska „Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy
ryżowej”. Probl. Hig. Epidemiol, 2016, 97 (1), str. 29-31.
B. Szwejkowska, S. Bielski „Wartość
prozdrowotna nasion szarłatu”. Postępy Fitoterapii, 4/2012, str.
240-243.
Komentarze
Prześlij komentarz