Dlaczego boimy się Helicobacter pylori?
Helicobacter
pylori jest Gram-ujemną spiralną pałeczką zakrzywioną w kształt litery S lub U
bytującą na powierzchni komórek nabłonkowych pod warstwą śluzu pokrywającego
błonę śluzową części przedodźwiernikowej żołądka. Bakteria ta ma silną zdolność
do przetrwana w kwaśnym środowisku żołądka przez enzymy które wydziela, należą
do nich: katalaza, oksydaza, ureaza. Najsilniejszy enzym to ureaza, która
katalizuje rozkład mocznika z powstaniem
jonów amoniowych o działaniu zasadowym, co chroni bakterię przed kwasami.
Czynniki sprzyjające rozprzestrzenianiu się bakterii to złe warunki socjalne,
nieprzestrzeganie higieny oraz kontakt z zakażonym materiałem, a do zakażenia
dochodzi najczęściej w dzieciństwie, w obrębie własnej rodziny (między
rodzicami i dziećmi lub między rodzeństwem).
Podstawową
chorobą wywołaną przez Helicobacter pylori jest zapalenie błony śluzowej
żołądka, co ostatecznie może prowadzić do wystąpienia wrzodów żołądka i
dwunastnicy a w konsekwencji do wykształcenia się raka żołądka. Początkowo
bakterie kolonizują wpust żołądka, lecz można znaleźć je również w dwunastnicy,
gdyż bakteria ta jest w większej części zawieszona w śluzie żołądkowym co
pozwala na swobodną wędrówkę do jelit. U pacjentów z objawami dyspeptycznymi,
jak nudności i wymioty, zawieszone w płynie bakterie mogą zostać przeniesione
do jamy ustnej i kolonizować płytkę nazębną i dziąsłową. Zauważono, że taka
kolonizacja może odgrywać rolę w etiologii halitozy, zespołu pieczenia jamy
ustnej i przeroście brodawek liściastych
języka. Na szczęście większość w większości przypadków występowanie tych
bakterii w jamie ustnej przebiega bezobjawowo.
Do
rozpoznania infekcji Helicobacter pylori służą testy nieinwazyjne oraz
inwazyjne. Największe zastosowanie ma test ureazowy oraz test oddechowy. Test
ureazowy ma bardzo dobrą czułość, lecz konieczne jest endoskopowe pobranie
wycinka, dlatego wykonuje się go tylko u osób u których występują kliniczne
wskazania do gastroskopii. Natomiast test oddechowy stosuje się do ustalenia
aktualnej infekcji lub oceny skuteczności leczenia. Samo leczenie zakażenia
polega na stosowaniu antybiotykoterapii, połączeniu ze sobą 3 lub 4 leków.
Z dietetycznego
punktu widzenia w trakcie leczenia zakażenia Helicobacter pylori zaleca się
zwiększenie spożycia witaminy C, najlepiej pochodzącej z warzyw i owoców oraz
czosnku, działającego silnie bakteriobójczo.
Niestety
jak było wspominane na początku, nieleczone zakażenie tą bakterią może
doprowadzić do wystąpienia wrzodów żołądka.
Komentarze
Prześlij komentarz